A támogatási programok keretösszege egymilliárd euró, mely a járvány által leginkább érintett vállalkozások forráshoz jutását segíti

A Bizottság két horvát támogatási programot hagyott jóvá az átmeneti keretszabály alapján. Az egymilliárd euró keretösszegű programok alapján az állami támogatás formája kamatmentes, illetve kamattámogatott hitelek lesznek. A programok célja, hogy megkönnyítse a járvány gazdasági következményei miatt nehézségekkel küszködő vállalkozások forráshoz jutását, és ezáltal lehetővé tegye számukra tevékenységük további folytatását.

A Bizottság megállapította, hogy az intézkedések összhangban vannak az átmeneti keretszabályban meghatározott feltételekkel, így a kamatmentes hitelek nem haladják meg vállalkozásonként a 800 ezer eurós összeget, a kamattámogatott hitelek pedig az átmeneti keretszabály szerinti korlátozott összegben, futamidővel, illetve meghatározott kamatlábak szerint vehetők igénybe. Ez biztosítja, hogy a támogatás kedvező feltételek mellett álljon rendelkezésre, és csak azon vállalkozásokra korlátozódjon, amelyeknek ebben a példa nélküli helyzetben szükségük van rá.

Az intézkedés az EUMSZ 107 (3) b) pontja alapján az átmeneti keretszabályban meghatározott feltételek szerint került elfogadásra.

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.