Szabályozási fejlemények

1. A Bizottság a 2020. március 13-i, a COVID-19 járványra adott összehangolt gazdasági válságról szóló közleményében foglalkozott először a járvány okozta pénzügyi és likviditási nehézségek elleni fellépés állami támogatási vonatkozásaival.

2. A Bizottság 2020. március 16-án közzétett egy tájékoztató anyagot arról, hogyan nyújtható likviditási segítség a jelen helyzetben az állami támogatási szabályokkal összhangban.

3. Az Európai Bizottság 2020. március 19-én elfogadta és közzétette a COVID-19 vírusjárvány idején a gazdaság segítése érdekében bevezethető állami támogatási intézkedésekre vonatkozó átmeneti keretszabályra vonatkozó közleményét.

4. A Bizottság 2020. március 19-én eljuttatta a tagállamoknak azt a hivatalos sorvezetőt, amelyet a COVID-19 vírusjárvány hatásai miatt kezdeményezett, az EUMSZ 107. cikk (2) bekezdés b) pontjára alapozott bejelentések elkészítéséhez alkalmazhatnak a tagállamok.

5. A Bizottság 2020. március 27-én módosította a rövid lejáratú exporthitel-biztosításokra vonatkozó közleményét.

6. A Bizottság 2020. április 3-án módosította az átmeneti közleményt. A módosítások szövege elérhető a kapcsolódó anyagok között.

7. A Bizottság 2020. május 8-án másodszor is módosította az átmeneti közleményt. A módosítás a koronavírus-járvánnyal küszködő vállalkozások feltőkésítésével bővíti a lehetséges támogatási formákat, beleértve a hibrid instrumentumok és az alárendelt kölcsöntőke nyújtásának szabályait. Az angol és a magyar nyelvű szöveg is elérhető a Bizottság honlapján és a kapcsolódó anyagok között.

8. A Bizottság állami támogatási jogalkalmazási segédleteket tett közzé a honlapján a légiközlekedési és a hajózási ágazat megsegítésének állami támogatási szempontjairól, valamint a lemondott/törölt utak helyett felajánlott utalványokról. Az utóbbiról egy összefoglaló itt érhető el.

9. A Bizottság közzétette a honlapján a módosított átmeneti közlemény egységes szerkezetű változatát magyarul is, valamint az angol nyelvű bejelentőlapot. A dokumentumok elérhetők a kapcsolódó anyagok között is.

10. A Bizottság 2020. június 29-én harmadik alkalommal módosította az átmeneti közleményt. A módosítás elérhető a Bizottság honlapján és a kapcsolódó anyagok között. 

11. A Bizottság új bejelentési adatlapot tett közzé az átmeneti közleményhez (a 3.11-es feltőkésítési jogcímhez külön dokumentumokat). Ezek is elérhetők a kapcsolódó anyagok között és a Bizottság honlapján is.

12. A Bizottság 2020. október 13-án negyedik alkalommal módosította az átmeneti közleményt. A módosítás elérhető a Bizottság honlapján és a kapcsolódó anyagok között. A Bizottság egységes szerkezetű átmeneti közleményt is elérhetővé tett, ez szintén megtalálható a kapcsolódó anyagok között angol és magyar nyelven.

13. A Bizottság 2021. január 28-án ötödszörre is módosította az átmeneti közlemény. A módosítás elérhető a Bizottság honlapján és a kapcsolódó anyagok között. A Bizottság egységes szerkezetű átmeneti közleményt is elérhetővé tett, ez szintén megtalálható a kapcsolódó anyagok között angol és magyar nyelven.