A támogatást állami kezesség és tulajdonosi kölcsön formájában biztosítja a francia állam

A Bizottság 2020. május 4-én az átmeneti keretszabály, valamint az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja alapján jóváhagyta az Air France légitársaság számára 7 milliárd euró likviditási segítséget biztosító francia intézkedéseket, melyek hitelekhez nyújtott állami kezességet és a francia állam tulajdonosi kölcsönét tartalmazzák. Az intézkedés célja a koronavírus-járvány társaságra gyakorolt negatív következményeinek enyhítése.


Az egyedi támogatási intézkedés keretében nyújtott kezesség nagyobb fedezetet biztosít (90%), mint a Bizottság által 2020. március 21-én jóváhagyott, 70%-os fedezetet biztosító általános garanciaprogram. A Bizottság megállapította, hogy az állami kezesség vonatkozásában az intézkedés összhangban van az átmeneti keretszabályban meghatározott feltételekkel.


Mivel az átmeneti közlemény az alárendelt kölcsönöket egyelőre nem szabályozza, a tulajdonosi kölcsönre vonatkozó intézkedést a Bizottság nem az átmeneti közlemény, hanem közvetlenül az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja alapján vizsgálta, s megállapította, hogy állami támogatás hiányában az Air France valószínűleg a csőd kockázatával szembesülne üzleti tevékenysége hirtelen visszaesése miatt, mely jelentős károkat okozna a francia gazdaságnak.


A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.