A program jogalapja az ideiglenes válság- és átállási keret 2.8 szakasza.

Az Európai Bizottság 2023. november 28-án sajtóközleményben jelentette be, hogy jóváhagyott egy spanyol támogatási programot, amely a klímasemleges gazdaságra való átállást hivatott előmozdítani.

Az intézkedés jogalapja a 2023 márciusában elfogadott és 2023 novemberében módosított ideiglenes válság- és átállási keret (Temporary Crisis and Transition Framework, TCTF) című bizottsági közlemény 2.8 szakasza (a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló gazdaságra való átállás szempontjából stratégiai jelentőségű ágazatokban történő gyorsított beruházásokhoz nyújtott támogatás).

Ez Spanyolország második programja a TCTF 2.8 szakasza alapján, az előzőről, amely akkumulátor gyártás támogatására vonatkozik, itt írtunk.

Spanyolország 2023. július 18-án jelentette be az 1,1 milliárd eurós támogatási programot, amelyet végül 2023. november 28-án hagyott jóvá a Bizottság. Az intézkedést Spanyolország a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (RRF) finanszírozza; a támogatás vissza nem térítendő formában valósul meg.  Az intézkedés olyan vállalatok számára áll nyitva, amelyek a zöld átálláshoz kulcsfontosságú berendezéseket – nevezetesen akkumulátorokat, napelemeket, szélturbinákat, hőszivattyúkat és elektrolízisberendezéseket, illetve ezek gyártásához szükséges alkatrészeket vagy szükséges nyersanyagokat – gyártanak.

A Bizottság megállapította, hogy a spanyol program szükséges, arányos és megfelelő a zöld átmenet felgyorsításához és olyan gazdasági tevékenységek fejlődésének elősegítéséhez, amelyek fontosak az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari terv végrehajtása szempontjából. Emellett az intézkedés összhangban van az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés c) pontjával és az ideiglenes válság- és átállási keretben meghatározott feltételekkel.

A programot jóváhagyó határozat szövege a Bizottság versenypolitikai honlapján érhető el az SA.108653 ügyszámon.