Az 1,75 milliárd euró összköltségvetésű programok alapján hitelgaranciát, illetve kedvezményes kölcsönöket nyújthat Észtország

Az 1,75 milliárd euró összköltségvetésű programok alapján hitelgaranciát, illetve kedvezményes kölcsönöket nyújthat Észtország

 

Az Európai Bizottság 2020. március 30-i határozatával elfogadott két, Észtország által bejelentett, a COVID-19 járványra tekintettel bevezetendő állami támogatási intézkedést.

 

Az első támogatási programot a KredEx exporthitel-ügynökség hajtja végre. Az intézkedés bármely vállalkozás számára nyitva áll bizonyos, Észtország által meghatározott kivételekkel (például a mezőgazdaság, a dohányipar és a géntechnológia területén működő vállalkozások nem támogathatók).

 

A másik programot a Vidékfejlesztési Alapítvány (Estonian Rural Development Foundation) kezeli. Az intézkedés bármely ágazatban tevékenykedő vállalat számára elérhető.

 

Mindkét program alapján nyújthatóak kedvezményes kölcsönök, illetve a meglévő vagy új kölcsönökre állami kezességvállalás. Ugyanakkor a kezességvállalással fedezett hitel mértéke nem haladhatja meg a vállalkozás közvetlen likviditási szükségletét, a kezességvállalás nyújtására 2020 év végéig kerülhet sor, az legfeljebb hat évig állhat fenn, és a garanciadíjak és kamatlábak nem haladják meg az átmeneti keretszabályban meghatározott szinteket. 

 

A bejelentést a Bizottság az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja és az átmeneti keretszabály alapján hagyta jóvá

 

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.