A kezességvállalást egy 137 millió euró keretösszegű rulírozó hitelkerethez biztosítja a svéd állam

A Bizottság 2020. április 24-én jóváhagyta Svédországnak az SAS légitársaság 137 millió euró keretösszegű rulírozó hitelkeretére biztosított állami kezességvállalását. Az intézkedés célja, hogy részben kompenzálja a koronavírus járvány miatt elszenvedett károkat.

A pontos kárösszeget a válságot követően számítják majd ki, a légitársaság 2020-as működési eredménye alapján. A károk számszerűsítésére alkalmazott módszertanhoz a Bizottság előzetes jóváhagyása szükséges. Ezenkívül, ha a svéd állami támogatás meghaladja a koronavírus-járványra visszavezethetően ténylegesen elszenvedett károkat, akkor egy visszakövetelési mechanizmus lép életbe, ami alapján a ténylegesen elszenvedett károkat meghaladó állami támogatást vissza kell fizetnie a társaságnak.

Svédország arra az esetre fogadtatta el ezt az egyedi intézkedést, ha az SAS nem lenne jogosult a légitársaságok számára nyitott, a Bizottság által már korábban jóváhagyott kompenzációs program keretében állami kezességvállalásra. Az intézkedés kapcsolódik Dánia, valamint Norvégia hasonló tárgyú intézkedéseihez is.

Az intézkedést a Bizottság az EUMSZ 107 (2) b) pontja alapján hagyta jóvá.

 A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.