A koronavírus-járvány miatt elszenvedett károk kompenzálására biztosított rulírozó hitelkerethez állami kezességvállalás is társul

A Bizottság 2020. április 15-én jóváhagyta az SAS légitársaság számára állami kezességvállalással biztosított 137 millió euró összegű forgóeszközhitel-keret formájában nyújtandó, Dánia által bejelentett állami támogatást. Az intézkedés célja, hogy részben kompenzálja a koronavírus-járvány miatt a vállalatnál felmerülő károkat.

 

Az SAS által elszenvedett pontos kárösszeg a koronavírus-járványt követően kerülnek számszerűsítésre a légitársaság 2020-as beszámolója alapján, egy, a Bizottság által külön jóváhagyandó módszertan szerint. Ha a támogatás meghaladja a ténylegesen felmerült károk mértékét, akkor egy visszakövetelési-mechanizmus lép életbe, vagyis az a támogatás, mely meghaladja a valós károkat, visszafizetésre kerül Dánia számára.

 

A Bizottság az intézkedést az EUMSZ 107. cikk (2) bekezdés b) pontja alapján vizsgálta, amely lehetővé teszi Bizottság számára, hogy jóváhagyja az egyes vállalkozások vagy ágazatok számára rendkívüli események által okozott károk megtérítésére nyújtott állami támogatási intézkedéseket.

 

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.