A programok célja a háború gazdasági hatásainak enyhítése.

Az Európai Bizottság 2022. december 9-én a napi hírösszefoglalójában jelentette behogy jóváhagyta Magyarország válságkezelésre irányuló támogatási programjainak módosítását.

A Bizottság 2022. október 28-án másodszor is módosította az orosz-ukrán háború gazdasági hatásaira tekintettel bevezetett ideiglenes válságkezelési keretet (Temporary Crisis Framework, TCF). A Bizottság a válságközleményt 2022. március 23-án fogadta elmajd később felülvizsgálta, és 2022. július 20-án módosította. A második módosítás jogtechnikailag új közlemény elfogadását jelentette.

A második módosításról itt írtunk; de a magyar programokat érintő fő változások a következők: a TCF hatálya 2023. december 31-ig hosszabbodott és a korlátozott összegű támogatások (válságtámogatás) felső határa 2 millió euróra növekedett.

A TCF alapján elfogadott magyar intézkedések listája itt található. 2022. november 14-én Magyarország bejelentette a Bizottságnak, hogy az összes – TCF alapján jóváhagyott – magyar intézkedést meg szeretné hosszabbítani összhangban a TCF második módosításával.  

Az ernyőprogram esetén a módosítás növeli az eredeti program maximális támogatási összegeit, a teljes program költségvetését hozzávetőleg 3 milliárd euróval, valamint új támogatást nyújtókra is kiterjeszti az intézkedés hatályát.

A jóváhagyó határozat az SA.104850 ügyszámon lesz elérhető a Bizottság versenypolitikai honlapján.