A programok alapján hitelgaranciát, illetve vissza nem térítendő támogatást nyújthat az Egyesült Királyság

Az Európai Bizottság 2020. március 25-én határozattal elfogadott két, az Egyesült Királyság által bejelentett, a COVID-19 járványra tekintettel bevezetendő állami támogatási intézkedést.

Az egyik támogatási program legfeljebb 45 millió font (kb. 49 millió euró) árbevétellel rendelkező kis- és középvállalkozások részére hitelgarancia  nyújtását teszi lehetővé beruházási és működési célból felvett, az átmeneti keretszabálynak megfelelő futamidejű és névértékű, a vállalkozás rövid- és középtávú likviditási igényeihez igazodó hitelekhez. A maximum hat évre szóló, kedvezményes garanciát a British Business Bank, az Egyesült Királyság fejlesztési bankja fogja nyújtani.

A másik program révén pedig vállalkozásonként legfeljebb 800 millió eurónak megfelelő, kb. 734 millió font vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a vírusjárvány miatt nehézségekkel küszködő kkv-k.

A két programot az Egyesült Királyság 2020. szeptember 30-ig működteti (addig lehetséges a garancia vagy a vissza nem térítendő támogatás odaítélése), de ez a határidő december 31-ig meghosszabbítható.

A bejelentést a Bizottság az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja és az átmeneti keretszabály alapján hagyta jóvá. A Bizottság sajtóközleménye emlékeztet arra, hogy az Egyesült Királyságra nézve a kilépési megállapodásban meghatározott ún. átmeneti időszakban ugyanúgy kötelező az uniós jog – így az állami támogatási szabályozás is –, mintha még mindig az EU tagja lenne.

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.