A koronavírus-járvány kitörése miatt elfogadott intézkedés 100%-os állami kezességvállalást nyújt a legfeljebb 500 ezer euró összegű hitelekhez

Az Európai Bizottság 2020. április 16-án elfogadott egy Ausztria által bejelentett újabb állami támogatási programot, mely közvetlenül kapcsolódik az április 8-án elfogadott 15 milliárd eurós osztrák programhoz. Az új intézkedés a kis- és középvállalatok számára nyújthat likviditási segítséget, amelyek állami kezességvállalás mellett vehetnek igénybe forgótőke-hiteleket. A legfeljebb 500 ezer eurós hitelekhez az osztrák állam 100% kezességet vállal, míg az ezt meghaladó, de 25 millió euró alatti hitelekhez csak 90%-os állami kezesség nyújtható. A mezőgazdasági, halászati és akvakultúra ágazatokban felvett hitelek maximum 100 és 120 ezer eurós értékhatárig biztosíthatók a teljes mértékű kezességvállalással.

A Bizottság következtetése alapján az intézkedés szükséges, arányos és megfelelő módon járulhat hozzá a világjárvány okozta súlyos nemzetgazdasági zavarok kezeléséhez, továbbá összhangban van az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja és az átmeneti keretszabály rendelkezéseivel.

A Bizottság angol nyelvű sajtóközleménye ide kattintva érhető el.