A támogatás közvetlen támogatásként, vagy közvetítő pénzügyi intézményeken keresztül állami kezesség, illetve kamattámogatott hitelek formájában vehető igénybe.

Ausztria az átmeneti keretszabály alapján bejelentett a Bizottságnak egy likviditási programot, amelynek becsült költségvetése 15 milliárd euró. A program keretében közvetlen támogatás, visszafizetendő előlegek és kezesség formájában vállalkozásonként 800 ezer euróig nyújtható támogatás. Emellett közvetítő pénzügyi intézményeken keresztül lehetőség van állami kezességgel biztosított kölcsönök, továbbá kamattámogatott hitelek igénybevételére is.

A támogatást az erre a célra létrehozott speciális szervezet, a COVID-19 Finanzierungsagentur des Bundes GmbH nyújtja. Az intézkedés valamennyi vállalkozás számára és Ausztria teljes területén elérhető.

A Bizottság megállapította, hogy az intézkedés összhangban van az átmeneti keretszabályban meghatározott feltételekkel, így például amennyiben a támogatást közvetítő pénzügyi intézményeken keresztül nyújtják, a program olyan mechanizmust alkalmaz, amely révén az előny a lehető legnagyobb részben a kedvezményezett vállalkozásokhoz kerül. További feltétel, hogy csak azon vállalkozások számára nyújtható támogatás, melyek 2019. december 31-én nem voltak nehéz helyzetben.

A Bizottság az EUMSZ 107 (3) b) pontja alapján hagyta jóvá az intézkedést.

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.