A támogatás célja az ukrajnai orosz invázió gazdasági hatásainak enyhítése.

Az Európai Bizottság 2022. április 7-én sajtóközleményben jelentette be, hogy jóváhagyott egy 155 milliárd euró összköltségvetésű francia programot, amelynek célja likviditási támogatás nyújtása az ukrajnai orosz invázió által hátrányosan érintett vállalatoknak.

Ez az első támogatási program, amelyet a múlt hónapban elfogadott új válságközlemény („Állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes válságkezelési keret a gazdaságnak Oroszország Ukrajna elleni agresszióját követő támogatása céljából”) alapján hagyott jóvá a Bizottság.

A kezességvállalási intézkedés célja, hogy a jelenlegi, orosz invázió okozta bizonytalan gazdasági helyzetben az érintett vállalkozások továbbra is hozzájussanak új banki hitelekhez. A kezességvállalás 90%-os mértékű, és a kezesség alapjául szolgáló maximum hat éves hitel összege nem lehet több, mint kedvezményezett éves árbevételének 15%-a.

Az intézkedést annak a 300 milliárd eurós francia költségvetésnek egy részéből finanszírozzák, amelyet Franciaország eredetileg három program keretében különített el a COVID-19 világjárvány gazdasági hatásának enyhítésére. Ezt a három programot még 2021 márciusában fogadta el az Európai Bizottság.