Ez a harmadik IPCEI a hidrogén-értéklánc területén.

Az Európai Bizottság 2024. február 15-én sajtóközleményben jelentette be, hogy jóváhagyta a hét tagállam (Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Portugália és Szlovákia) által közösen előkészített és bejelentett, hidrogéninfrastruktúra támogatására irányuló „Hy2Infra” elnevezésű projektet.

A Bizottság a projektet a közös európai érdeket szolgáló fontos projektekről szóló közleménye (Important Projects of Common European Interest, IPCEI) alapján értékelte. Emlékeztetőül, az IPCEI szabályok lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy egymással együttműködve kezeljék a piac hiányosságokat olyan területeken, ahol az áttörést jelentő innovációt és a nagyszabású, uniós jelentőségű infrastruktúra kiépítését támogató piaci alapú kezdeményezések nem valósulnak meg, tekintettel az ilyen projektek jelentős kockázataira. Ezek a szabályok biztosítják, hogy az EU gazdasága profitáljon a beruházásokból, ugyanakkor korlátozzák a verseny esetleges torzulásait.

A Bizottság megállapította, hogy a Hy2Infra projekt teljesíti az IPCEI-közleményben előírt feltételeket, és összhangban van az uniós állami támogatási szabályokkal.

A Hy2Infra projekt a hidrogén-értéklánc széles körét fogja lefedni a következők támogatásával:

  • megújuló hidrogén előállítására szolgáló 3,2 GW-os nagyméretű elektrolízisberendezések telepítése;

  • új és újrahasznosított, mintegy 2700 km hosszúságú hidrogénszállító és -elosztó csővezetékek kiépítése;

  • nagyméretű, legalább 370 GWh kapacitású hidrogéntároló berendezések fejlesztése; és

  • folyékony szerves hidrogénhordozók kezelőtermináljainak és a hozzá kapcsolódó kikötői infrastruktúrának a kiépítése, amely évi 6000 tonna hidrogén kezelésére lesz alkalmas.

A Hy2Infra segíteni fogja Európát az energiaforrások diverzifikálásában és a fosszilis tüzelőanyagok importjának csökkentésében is. A Hy2Infra résztvevői többek között olyan kikötői infrastruktúrát fognak kialakítani Hollandiában, amely képes lesz a tengerentúlról érkező hidrogénszállítás kezelésére, akár tagállamokból, amelyek nagy megújuló potenciállal rendelkeznek (például Portugália), akár a világ más részeiről. A Hy2Infra egy németországi tengeri csővezeték-projektet is magában foglal, amely az északi-tengeri szélerőművekben termelt megújuló hidrogén szállítására szolgál, valamint egy Szlovákiát átszelő csővezeték-projektet, amely előkészíti az utat az Ukrajnából származó jövőbeli hidrogénimport számára.

Ez a projekt a Bizottság értékelése szerint fellendíti a megújuló hidrogénellátást, ezáltal csökkenti a földgáztól való függőséget, és hozzájárul az európai zöld megállapodás a REPowerEU terv célkitűzéseinek megvalósításához. A részes tagállamok 6,9 milliárd euró közfinanszírozást biztosítanak, amely várhatóan további 5,4 milliárd euró magánberuházást mozgósít.

Jelen IPCEI 32 vállalat 33 projektjét foglalja magában; a résztvevők szorosan együttműködnek egymással és külső partnerekkel, például egyetemekkel, kutatószervezetekkel és eszköz beszállítókkal.

Több projekt megvalósulása várható a közeljövőben: nagyméretű elektrolízisberendezések működésbe léptetése 2026 és 2028 között, illetve csővezetékek üzembe helyezése 2027 és 2029 között. A teljes befejezést 2029-re tervezik, de a határidők a projektektől és vállaltoktól függően változnak.

A Hy2Infra kiegészíti az első és második IPCEI projekteket a hidrogén-értékláncban és olyan infrastrukturális beruházásokra összpontosít, amik nem tartoznak az első két IPCEI (a 2022. július 15-én jóváhagyott "Hy2Tech" és a 2022. szeptember 21-én elfogadott "Hy2Use") hatálya alá.

A jóváhagyó határozatok szövegei a Bizottság versenypolitikai honlapján lesznek elérhetők az SA.102821 (Franciaország), SA.102825 (Németország), SA.102815 (Olaszország), SA.102807 (Hollandia), SA.102810 (Lengyelország), SA.103494 (Portugália), SA.102811 (Szlovákia) ügyszámok alatt.