Az Európai Bizottság közzétette a meghosszabbítást célzó jogi dokumentumok tervezeteit.

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, az Európai Bizottság (Bizottság) 2019. januárban kezdeményezte, hogy egyes, 2020-21 során lejáró rendeleteinek és iránymutatásai lejárata 2022. december 31. legyen, és ezzel párhuzamosan egy ún. célravezetőségi vizsgálat (fitness check) keretében megvizsgálja a szabályozás jövőbeni (2022 utáni) irányát.

A folyamat aktuális lépéseként 2019. április 15-én a Bizottság bejelentette, hogy megkezdi az általános csoportmentességi rendelet, az általános de minimis rendelet és több iránymutatás (a regionális állami támogatásokról, a kockázatfinanszírozási célú állami támogatásokról, a környezetvédelmi és energetikai állami támogatásokról, a megmentési és szerkezetátalakítási állami támogatásról, valamint a közös európai érdeket szolgáló fontos projektekről szóló közlemények) módosításáról szóló konzultációt.

A javasolt módosítások többségükben csak a rendeletek és iránymutatások lejáratának dátumát változtatják egységesen 2022. december 31-re, de felhívjuk a figyelmet arra, hogy a regionális támogatásokról szóló közleményt érintő javasolt szabályok a 2020 végéig érvényes regionális térképek meghosszabbításával és módosításával kapcsolatban érdemi átmeneti szabályokat is tartalmaznak. A tervezet szerint a regionális térképek hatályának meghosszabbítását 2020. szeptember 1-jéig kell kezdeményezni.

A konzultáció honlapja: 

http://ec.europa.eu/competition/consultations/2019_gber_deminimis/index_en.html

A két rendelet módosításának tervezete itt, az iránymutatásoké pedig itt érhető el.

A konzultációval kapcsolatos észrevételek a konzultáció honlapján található linkeken közvetlenül benyújthatók a Bizottságnak 2019. május 16-ig, de amennyiben Önök az esetleges észrevételüket a Támogatásokat Vizsgáló Irodán keresztül, a tagállami hivatalos álláspont részeként továbbítanák, kérjük, hogy azt – lehetőleg angol nyelven – a ypGVQCLhAUzk6IW5cTcdHZpQGl0bS5nb3YuaHU= címre küldjék legkésőbb 2019. május 2-ig.