Az 50 milliárd fontos, „ernyőprogramnak” nevezett intézkedéscsomag célja a járványhelyzet gazdasági következményei miatt nehézségekkel küzdő kis- és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok megsegítése

A 2020. március 25-én jóváhagyott két brit állami támogatási program után az Európai Bizottság 2020. április 6-i határozatával elfogadott egy újabb, az Egyesült Királyság által bejelentett, a koronavírus-járványra tekintettel bevezetendő állami támogatási intézkedést. A közel 57 milliárd eurós költségvetésű, „ernyőprogramnak” nevezett intézkedéscsomag a következő támogatási formákat foglalja magában: közvetlen támogatások, tőkeinjekciók, szelektív adókedvezmények és adóelőlegek, hitelgaranciák és kamattámogatások, a koronavírussal kapcsolatos kutatás és fejlesztés támogatása, a koronavírus kezelésére alkalmas termékek kifejlesztésére és tesztelésére alkalmas vizsgálati létesítmények építéséhez és fejlesztéséhez adott támogatás, illetve a koronavírus visszaszorítása szempontjából releváns termékek előállításához nyújtott támogatás.

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy az Egyesült Királyság hatóságai minden közigazgatási szinten támogatást nyújthassanak, legyen az a központi kormányzat, a decentralizált kormányok, a helyi önkormányzatokat vagy bármely más testület, amely állami forrásokat magában foglaló programokat kezel. Az ernyőprogram kis- és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok megsegítésére hivatott az Egyesült Királyság egész területén. A támogatást az állami szereplők vagy közvetlenül, vagy – hitelgaranciák esetén – hitelintézeteken és egyéb pénzügyi intézményeken keresztül nyújtják.

A támogatási programot a Bizottság az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja és a 2020. március 19-én elfogadott, majd április 3-án módosított átmeneti keretszabály alapján hagyta jóvá. A Bizottság sajtóközleménye emlékeztet arra, hogy az Egyesült Királyságra nézve a kilépési megállapodásban meghatározott ún. átmeneti időszakban ugyanúgy kötelező az uniós jog – így az állami támogatási szabályozás is –, mintha még mindig az EU tagja lenne.

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.