A két program hitelekkel segíti a vállalkozásokat az átmeneti keretszabály alapján

A Bizottság két, Litvánia által bejelentett hitelprogramot hagyott jóvá április 10-én az átmeneti keretszabály alapján.
 
A programok keretében az INVEGA nevű állami szervezet nyújt közvetve vagy közvetlenül hitelt összesen mintegy 150 millió eurós költségvetésből a koronavírus járvány következményei által negatívan érintett vállalkozásoknak.
 
Az egyik programban likviditási nehézségekkel küzdő kkv-k részesülhetnek kedvezményes kamatú hitelben pénzügyi közvetítőkön keresztül, míg a másik programban a nem fizető vevőik miatt likviditási problémákkal küzdő vállalkozások kaphatnak hitelt közvetlenül az INVEGA-tól.
 
A program megfelel az átmeneti keretszabálynak, mivel a hitel összege nem nagyobb, mint a kedvezményezett likviditási szükséglete, a futamidő maximum 3 év lehet, és a kezességvállalási díjak, valamint a kamatlábak nem kedvezőbbek az átmeneti keretszabályban rögzített mértékeknél.
 
A Bizottság megállapította, hogy a tervezett intézkedés összhangban van a módosított átmeneti keretszabályban foglaltakkal, tehát az intézkedés összeegyeztethető a belső piaccal az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja alapján.
 
A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.