A program költségvetése mintegy 22 milliárd eurónak megfelelő zloty

Az Európai Bizottság 2020. április 3-án jóváhagyott egy Lengyelország által bejelentett kezességvállalási programot.

A program a koronavírus negatív gazdasági hatásainak kezelését célozza. A program keretében a lengyel nemzeti fejlesztési bank (Bank Gospodarstwa Krajowego), mintegy 100 milliárd zloty (22 milliárd euró) összegben vállalhat kezességet olyan közép- és nagyvállalatok létező vagy új beruházási és forgóeszköz hiteleire, amelyeket a legintenzívebben érintenek a koronavírus hatásai.

A program bármely ágazat szereplői számára nyitott, és a rendeltetése, hogy a vállalkozások hogy fenntarthassák a tevékenységüket. A program megfelel az átmeneti keretszabálynak, mivel a kezességvállalással fedezett hitel összege nem nagyobb, mint ami a kedvezményezett likviditási szükséglete, a futamidő maximum 2 év lehet, és a kezességvállalási díjak, valamint a kamatlábak nem kedvezőbbek az átmeneti keretszabályban rögzített mértékeknél.

A Bizottság megállapította, hogy a tervezett intézkedés összhangban van a módosított átmeneti keretszabályban foglaltakkal, tehát az intézkedés összeegyeztethető a belső piaccal az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja alapján.

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.