A program költségvetése körülbelül 770 millió euró lesz

A Bizottság április 15-én jóváhagyta Bulgária legújabb állami támogatási intézkedését a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. A program keretében a bolgár hatóságok a közterheket is magába foglaló munkabér 60%-ig terjedő támogatást nyújthatnak a foglalkoztatóknak.

A 770 millió eurónak megfelelő összegű leva költségvetéssel tervezett programban azok a vállalkozások juthatnak támogatáshoz, melyek a koronavírus-járvány miatt leépítésekre kényszerülnének. Az intézkedés a leginkább érintett ágazatokra vonatkozik, így egyebek mellett a kiskereskedelem, a turizmus, a személyszállítás, a kultúra, a sport, az előadóművészet és a szórakoztatóipar területén aktív vállalkozások vehetnek részt a programban.

A program megfelel az átmeneti keretszabálynak, mivel a támogatás csak a leginkább érintett ágazatokban aktív vállalkozások bérköltségeit fedezi (de csak akkor, ha vállalják az elbocsátással fenyegetett foglalkoztatottaik megtartását), a támogatás aránya kisebb, mint az átmeneti keretszabályban megszabott 80%, valamint a program legfeljebb 12 hónapig működhet.

A Bizottság megállapította, hogy a tervezett intézkedés összhangban van a módosított átmeneti keretszabályban foglaltakkal, tehát az intézkedés összeegyeztethető a belső piaccal az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja alapján.

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.