A litván hatóságok állami kezességvállalással és bérleti díjak elengedésével segítik a koronavírus-járvány kitörése miatt bajba jutott vállalkozásokat

Az Európai Bizottság 2020. április 30-i határozatával elfogadott két, Szlovénia által bejelentett, a koronavírus-járványra tekintettel bevezetendő állami támogatási intézkedést. Az egyik  500 ezer eurós költségvetésű program alapján a szlovén állami szervek tulajdonában levő kereskedelmi ingatlanok bérlői részesülhetnek különböző bérletidíj-fizetési kedvezményekben, míg a másik  2 milliárd eurós költségvetésű kezességvállalási-program alapján beruházási és forgótőke-hitelekhez nyújt garanciát a szlovén állam.

 

Mindkét intézkedés nyitva áll minden olyan Szlovéniában aktív vállalkozás számára, melyek a koronavírus-járvány kitörése miatt gazdasági nehézségekbe ütköztek. A legfőbb célkitűzés a járványhelyzet eredményeként átmeneti nehézségekkel küzdő vállalatok likviditásának megőrzése, lehetővé téve számukra tevékenységük folytatását, új befektetések megvalósítását és a foglalkoztatás fenntartását.

 

A támogatási programot a Bizottság az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja és a 2020. március 19-én elfogadott, majd április 3-án módosított átmeneti keretszabály alapján hagyta jóvá.

 

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.