A program a klímasemleges gazdaságra való átállást hivatott előmozdítani összhangban a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervvel.

A frissen jóváhagyott 240 millió eurós dán program jogalapja a 2023 márciusában elfogadott és 2023 novemberében módosított ideiglenes válság- és átállási keret (Temporary Crisis and Transition Framework, TCTF) című bizottsági közlemény 2.8. szakasza, amely elsősorban olyan intézkedések támogatását teszi lehetővé, amelyek kulcsfontosságúak a zöld átállás felgyorsítása és az EU fosszilis tüzelőanyag függőségének csökkentése szempontjából.

További információk a TCTF-ről, valamint a Bizottság által az Ukrajna elleni orosz háború gazdasági hatásainak kezelése és a klímasemleges gazdaságra való átmenet elősegítése érdekében hozott egyéb intézkedésekről itt találhatóak.

A program keretében nyújtott támogatások formája lehet vissza nem térítendő támogatás, kedvezményes kamatozású kölcsön vagy kezességvállalási konstrukciók.

Dánia a programmal stratégiai fontosságú eszközökre irányuló beruházásokat támogat, nevezetesen szélturbinák és elektrolízis berendezések gyártását, illetve az ezekhez szükséges kulcsfontosságú alkatrészek vagy nyersanyagok előállítását.

A Bizottság megállapította, hogy a dán program összhangban van az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés c) pontjával és az ideiglenes válság- és átállási keretben meghatározott feltételekkel is. Az utóbbi rendelkezés tekintetében különösképpen, mivel (1) a program keretében nyújtott támogatás nem haladja meg a 150 millió eurót vállalatonként, és (2) a támogatás legkésőbb 2025. december 31-ig nyújtható.

További információk az SA.110777 ügyszám alatt lesznek elérhetők az állami támogatások nyilvántartásában a Versenypolitikai Főigazgatóság honlapján, a bizalmas adatokkal kapcsolatos kérdések rendezése után.