A program jogalapja az ideiglenes válság- és átállási keret 2.8 szakasza.

Az Európai Bizottság 2023. október 9-én sajtóközleményben jelentette be, hogy jóváhagyott egy olasz támogatási programot, amely a klímasemleges gazdaságra való átállást hivatott előmozdítani.

Az intézkedés jogalapja a 2023 márciusában elfogadott ideiglenes válság- és átállási keret (Temporary Crisis and Transition Framework, TCTF) című bizottsági közlemény 2.8 szakasza (a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló gazdaságra való átállás szempontjából stratégiai jelentőségű ágazatokban történő gyorsított beruházásokhoz nyújtott támogatás).

Az olasz program elektrolizátorok gyártásához kínál támogatást vissza nem térítendő formában; célja az energiaforrások diverzifikációja. Az intézkedés a pénzügyi intézmények kivételével minden ágazat számára nyitva áll. A program költségvetése 100 millió euró.

A Bizottság a program vizsgálata során arra jutott, hogy az intézkedés szükséges, megfelelő és arányos a zöld átállás felgyorsításához, illetve összhangban van az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés c) pontjával és az ideiglenes válság- és átállási keretben meghatározott feltételekkel.

A programot jóváhagyó határozat szövege a Bizottság versenypolitikai honlapján lesz elérhető az SA. 108953 ügyszámon.