A csomag megkönnyíti a tagállamok számára, hogy az egységes piacon belüli verseny indokolatlan torzulása nélkül nyújtsanak támogatást kulcsfontosságú ágazatoknak.

Az Európai Bizottság 2022. december 14-én sajtóközleményben jelentette be, hogy felülvizsgálta a mezőgazdasági, erdészeti, halászati és akvakultúra-ágazatra vonatkozó állami támogatási szabályokat.

Az új szabályok összehangolják az állami támogatásokat az EU stratégiai prioritásaival, különösen a közös agrárpolitikával (KAP), a közös halászati politikával (KHP), valamint az európai zöld megállapodással.

A Bizottság továbbá úgy határozott, hogy meghosszabbítja az úgynevezett halászati csekély összegű (de minimis) támogatásokról szóló rendelet érvényességét egy évvel, 2023. december 31-ig.

A Bizottság által elfogadott csomag részét képező új szabályok a következők:

  • a mezőgazdasági csoportmentességi rendelet;

  • a halászati csoportmentességi rendelet;

  • az agrár- és erdészeti ágazatban nyújtott állami támogatásokról szóló európai uniós iránymutatás; és

  • a halászati és akvakultúra-ágazatban nyújtott állami támogatásokról szóló iránymutatás.

A csoportmentességi rendeletek alapján a tagállamok saját hatáskörben, bizottsági bejelentés nélkül nyújthatnak támogatást. Az iránymutatások szerint nyújtott támogatások bizottsági jóváhagyáshoz vannak kötve.

A felülvizsgált mezőgazdasági és halászati csoportmentességi rendelet, valamint a mezőgazdasági iránymutatás 2023. január 1-jétől alkalmazandó. A halászati iránymutatás akkor lép hatályba, ha majd rendelkezésre áll az unió összes hivatalos nyelvén.

Emlékeztetőül: a mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásokról szóló rendelet 2027 végéig történő meghosszabbításáról 2022 novemberében született döntés.