A Bizottság elsődleges célja a szabályok egyszerűsítése és pontosítása

Az Európai Bizottság 2021. május 21-én bejelentette, hogy megkezdi a kockázatfinanszírozásra vonatkozó iránymutatás felülvizsgálatáról szóló nyilvános konzultációt.

A kockázatfinanszírozási iránymutatás javasolt felülvizsgálata közvetlenül kapcsolódik a célravezetőségi vizsgálat eredményeihez, melyet 2020. október 30-án tett közzé a Bizottsági egy szolgálati munkadokumentumban. A célravezetőségi vizsgálat eredményei megerősítették, hogy a 2014-ben bevezetett, kockázatfinanszírozásra vonatkozó állami támogatási szabályok összességében jól működtek, és a verseny indokolatlan torzítása nélkül hozzájárultak annak a piaci hiányosságnak a kezeléséhez, amely megakadályozza, hogy az uniós kkv-k hozzájussanak a növekedésükhöz és sikerükhöz szükséges finanszírozáshoz.

A célravezetőségi vizsgálat azonban azt is kimutatta, hogy a kockázatfinanszírozási célú állami támogatási programok végrehajtásának megkönnyítése érdekében a szabályok alkalmazásának további egyszerűsítésére és pontosítására van szükség.

A konzultáció honlapja: https://ec.europa.eu/competition-policy/public-consultations/2021-risk-finance_en

Az iránymutatás módosításának tervezete itt érhető el.

A közleménytervezethez magánszemélyek és szervezetek is tehetnek észrevételt közvetlenül a konzultáció honlapján található linken 2021. július 16-ig. Amennyiben az esetleges észrevételüket a Támogatásokat Vizsgáló Irodán keresztül továbbítanák a Bizottságnak, kérjük, hogy azt – lehetőleg angol nyelven – a NqHYtyVTyjr5M0NmDdHZpQG1lLmdvdi5odQ== címre küldjék legkésőbb 2021. június 11-ig.