A kkv-kat segítő kezességvállalási intézkedések összköltségvetése 3 milliárd euró

Az Európai Bizottság 2020. március 22-én az átmeneti keretszabály alapján jóváhagyta a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítése érdekében bevezetendő portugál intézkedéscsomagot is.

 

Az intézkedések célja, hogy a járvány kitörése által leginkább érintett kis- és középvállalkozások, valamint közepes kapitalizációjú (midcap) vállalkozások működési hitelhez jussanak. Az intézkedések négy ágazatot céloznak: 1. turizmus, 2. vendéglátóipar, 3. bányászat és feldolgozóipar, 4. utazási irodák, rendezvényszervezők és hasonló tevékenységek. A kezességvállalás bizonyos, a futamidőre és névértékre vonatkozó korlátozásoknak megfelelő hitelek 90%-ára terjed ki. A kezességvállalásért kedvezményes díjat kell fizetniük a kedvezményezetteknek, illetve a program biztosítja, hogy a közvetítő pénzintézetek szintjén a lehető legkisebb legyen a gazdasági előny.

  

A Bizottság megállapította, hogy a tervezett kezességvállalási programok megfelelnek az átmeneti keretszabályban foglaltaknak, és így az intézkedés összeegyeztethető a belső piaccal az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja alapján.

 

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.