A változásokra elsősorban az új programozási időszak központi uniós programjai, valamint a digitális és zöld átmenet miatt került sor

Az Európai Bizottság 2021. július 23-án újból módosította az általános csoportmentességi rendeletet (651/2014/EU bizottsági rendelet).

A módosítás révén lehetővé válik bizonyos uniós finanszírozású programok (pl. Horizont Europe, Interreg, InvestEU) keretében nyújtott állami támogatás, illetve állami támogatásnak nem minősülő uniós forrásokhoz kapcsolódó, tagállami forrásból nyújtott állami támogatás csoportmentesítése. A csoportmentesítés révén a tagállamok mentesülnek az Európai Bizottság felé történő előzetes bejelentési és felfüggesztési kötelezettség alól, így egyszerűbbé és gyorsabbá válik a támogatások kihelyezése.

A csoportmentességi rendeletet módosító rendelet a meglévő jogcímeken is változtatott, elsősorban a digitális és zöld átmenet szélesebb körű és egyszerűbb támogathatósága érdekében. Így egyebek mellett önálló jogcímet kapott az elektromos és hidrogén-töltőállomások telepítése, a 4G és 5G hálózatok kiépítése és az ESCO-vállalatok támogatása.

A módosító rendelet itt, a Bizottság sajtóközleménye itt, a sajtóközleményhez és a módosításhoz kapcsolódó GYIK pedig itt érhető el.