A vizsgálat elsődleges célja a támogatás ösztönző hatásának értékelése

Az Európai Bizottság 2019. október 14-én hivatalos vizsgálati eljárást kezdeményezett a lítium-ion akkumulátorokat gyártó Samsung SDI magyarországi cégének Pest megyei beruházásához 108 millió euró összegben nyújtandó regionális beruházási támogatással kapcsolatban.

A Bizottság azért indított hivatalos vizsgálati eljárást az EUMSZ 108. cikk (2) bekezdése alapján szűk két évvel ezelőtt, mert kétségei voltak az állami támogatás regionális fejlődéshez való hozzájárulásával, a támogatás mint eszköz megfelelőségével, a támogatás arányosságával, valamint munkahelyek más tagállamokból Magyarországra történő áthelyezésének kockázatával kapcsolatban is.

A 2019-es vizsgálat megkezdése után a Samsung SDI és Magyarország új bizonyítékokat nyújtottak be a Bizottságnak, melyben a támogatás szükségességét más megközelítésből indokolták. Ezen új tények és bizonyítékok miatt a Bizottság 2021. június 29-én úgy határozott, hogy a folyamatban lévő eljárást kiterjeszti a Magyarország által előterjesztett új információkra is. A hivatalos vizsgálat kiterjesztése minden érdekelt fél számára lehetőséget nyújt arra, hogy észrevételeket tegyen az intézkedésekre, beleértve a kedvezményezett felet is. 

A Bizottság sajtóközleménye a következő linken érhető el: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_21_3322