A program költségvetése 50 millió euró.

Az Európai Bizottság 2020. március 22-én az átmeneti keretszabály alapján elfogadott egy orvosi eszközök (pl. lélegeztető, védőfelszerelés) gyártását támogató olasz támogatási programot. Az intézkedés közvetlen célja az egészségügyi dolgozók és a társadalom vírus elleni védekezésének segítése.


Az intézkedés támogatást biztosít kkv-k és nagyvállalkozások számára a következő célokra: (1) orvosi és védőeszközök gyártására új létesítmény létrehozása, (2) e termékpaletta gyártási kapacitásának bővítése, (3) termelési kapacitások átállítása ilyen termékek gyártására. A kedvezményezettek kötelesek a létrehozott termékeket a 2019. december 31-i piaci áron az olasz hatóságoknak eladni.


A támogatás vissza nem térítendő támogatás és visszatérítendő előleg formájában kerülhet nyújtásra. Utóbbi támogatási forma jellemzője, hogy amennyiben a tevékenység nyereséges, a támogatást vissza kell fizetni a támogatást nyújtóknak. A támogatás maximális összege vállalkozásonként 800 ezer euró lehet.


A Bizottság megállapította, hogy a tervezett kezességvállalás megfelel az átmeneti keretszabályban foglaltaknak, és így az intézkedés összeegyeztethető a belső piaccal az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja alapján.


A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.