Az Európai Bizottság jóváhagyta a Jaguar Land Rover 1,4 milliárd euróba kerülő új szlovákiai gyárához nyújtandó állami támogatást.

Az Európai Bizottság 2018. október 4-i határozatában megállapította, hogy a beruházáshoz nyújtandó támogatás összhangban van az európai uniós állami támogatási szabályokkal, mivel nem több az ahhoz szükséges összegnél, hogy a beruházót kompenzálja azért, mert Nyitrán valósítja meg a beruházását a szlovákiai helyszín alternatívájaként felmerülő, az Európai Unión kívüli (mexikói), pénzügyi szempontból előnyösebb telephely helyett.

 

A Bizottság hivatalos vizsgálati eljárás eredményeként nyilvánította a belső piaccal összeegyeztethetőnek a gyárhoz nyújtandó állami támogatást. A részletes vizsgálat során a Bizottság állami infrastruktúra-fejlesztési intézkedéseket is elemzett állami támogatási szempontból, de arra a következtetésre jutott, hogy azok nem csak a Jaguar Land Rover számára jelentenek előnyöket, hanem a nyitrai régió fejlődéséhez is hozzájárulnak, így nem szelektívek. A Bizottság megállapította azt is, hogy az beruházó a majdani gyár helyszínéül szolgáló 185 hektáros telket piaci áron vásárolta az államtól, tehát az ügylet nem jelentett előnyt és így állami támogatást sem a Jaguar Land Rover számára.

 

Az Európai Bizottság sajtóközleménye angol nyelven ide kattintva érhető el.