A bank fő feladata a piaci hiányosságok kezelése.

Az Európai Bizottság 2022. december 12-én a napi hírösszefoglalójában jelentette be, hogy jóváhagyott az uniós állami támogatási szabályok alapján egy 423 millió eurós máltai intézkedést, amely a Máltai Fejlesztési Bank (Malta Development Bank, MDB) tevékenységét támogatja.

A Máltai Fejlesztési Bank létrehozását a Bizottság 2016 augusztusában hagyta jóvá. A bank eredeti tevékenységei következők: a kis- és középvállalkozások finanszírozáshoz való hozzáférésének javítása; valamint infrastrukturális projektek finanszírozása az EU szakpolitikái szempontjából kiemelt területeken.

A támogatott intézkedés célja az MDB működésének megerősítése, hatálya 2027. december 31-ig tart. Málta 409 millió euró összegig kezességet vállal az MDB hiteleire; 12,9 millió eurónyi kezességet az MDB eszközeire; valamint a bank egy millió euró adókedvezményben részesül. Továbbá, kibővítik az MDB tevékenységi körét, új elemként jelenik meg a beruházási támogatásokat nyújtása és a digitális szolgáltatások fejlesztése.

A Bizottság a máltai intézkedést az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés c) pontja (egyes gazdasági tevékenységek vagy gazdasági területek fejlődését előmozdító támogatás, amennyiben az ilyen támogatás nem befolyásolja hátrányosan a kereskedelmi feltételeket a közös érdekkel ellentétes mértékben) alapján vizsgálta és hagyta jóvá.

A Bizottság a vizsgálata során megállapította, hogy az MDB működését kizárólag piaci hiányosságok kezelésére korlátozza, nevezetesen az általános csoportmentességi rendelet (651/2014/EU) hatálya alá tartozó beruházási területeket fog finanszírozni. Az MDB csak akkor nyújt finanszírozást, ha a kedvezményezettek bizonyítják, hogy a piacon nem tudnának elegendő finanszírozáshoz jutni.

A jóváhagyó határozat a Bizottság versenypolitikai honlapján lesz elérhető az SA. 62229 ügyszámon.