Az Európai Bizottság jóváhagyó határozatot hozott a BorsodChem Zrt. 142 millió eurós összköltségű kazincbarcikai beruházásának állami támogatása ügyében.

Az Európai Bizottság 2018. szeptember 28-i határozatában megállapította, hogy a beruházáshoz nyújtandó támogatás összhangban van az európai uniós állami támogatási szabályokkal, és a verseny indokolatlan torzítása nélkül fog hozzájárulni az észak-magyarországi régió fejlődéséhez, valamint csökkenteni fogja a környezeti kockázatokat.

Az új, összesen 142 millió eurós költségű kazincbarcikai anilingyártó létesítményhez a Borsodchem Zrt. a Bizottság határozata alapján 45 millió euró állami támogatást kaphat.

A Bizottság megállapította, hogy az állami finanszírozás nélkül a projektet Magyarországon vagy más uniós tagállamban nem hajtották volna végre, mivel a kedvezményezett számára olcsóbb lett volna a vállalatcsoport meglévő kínai gyártóüzemeiből behozni az anilint. A Bizottság azt is rögzítette, hogy a támogatás összege nem lépi túl azt a minimálisan szükséges összeget, mely a projektet elégségesen jövedelmezővé teszi a vállalat számára ahhoz, hogy a beruházás megvalósítása mellett döntsön.

A projekt hozzá fog járulni a munkahelyteremtéshez és a régió gazdasági fejlődéséhez. Emellett a projekt az egyébként toxikus hatású anilin nagy távolságra történő szállításával járó környezeti kockázatokat is mérsékelni fogja.

 

Az Európai Bizottság sajtóközleménye magyar nyelven ide kattintva érhető el.