Az Európai Bizottság az intézkedést a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében fogadta el

Az Európai Bizottság 2022. április 11-én sajtóközleményben jelentette be, hogy a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (a továbbiakban: RRF) keretében elfogadott egy portugál támogatási intézkedést, melynek célja az ország fejlesztési bankjának, a Banco Português de Fomentónak (a továbbiakban: BPF) 250 millió euró értékben történő feltőkésítése. Az intézkedés célja a portugál gazdaság fejlesztése azáltal, hogy megkönnyíti a finanszírozáshoz való hozzáférést, különösen a koronavírus-járvány által érintett kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára, és ezáltal hosszú távon fokozza a versenyképességet és a munkahelyteremtést. A program emellett hozzájárul az EU zöld és digitális átállással kapcsolatos stratégiai céljaihoz, valamint a gazdasági kohézióhoz, a termelékenységhez és a versenyképességhez.

A Portugália által bejelentett intézkedést teljes egészében az RRF-en keresztül finanszírozzák. A helyreállítási és ellenállóképességi tervében Portugália a BPF feltőkésítését az egyik szükséges feltételeként határozza meg annak, hogy a BPF Portugália nemzeti végrehajtó partnerévé váljon az InvestEU programnak. Az intézkedés lehetővé teszi a BPF számára, hogy bővítse a piaci szereplők számára elérhető források körét – különösen a koronavírus-járvány által érintett kkv-k számára – főként állami kezességvállalás nyújtása révén, szoros együttműködésben a Portugáliában működő kereskedelmi bankokkal. Ez vélhetően ösztönző hatással lesz a beruházásokra az InvestEU program mind a négy stratégiai területén (fenntartható infrastruktúra; kutatás, innováció és digitalizáció; társadalmi befektetés és készségek; és kkv-k) Az intézkedés tehát hozzájárul az RRF szakpolitikai célkitűzésekhez, különösen a zöld és digitális átmenethez, a társadalmi és területi kohézióhoz, valamint az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedéshez.

A Bizottság az intézkedést közvetlenül az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikk (3) bekezdésének c) pontja alapján hagyta jóvá, amely bizonyos feltételek mellett lehetővé teszi a tagállamok számára az egyes gazdasági tevékenységek vagy gazdasági területek fejlődését előmozdító támogatást.

A határozat nyilvános szövege ezen az oldalon lesz majd elérhető.