A dokumentumok a lehetséges állami támogatási jogcímeket és azt mutatják be, hogy az intézkedések mikor nem minősülnek állami támogatásnak

Az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága 2020. május 13-án elérhetővé tett a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban működtetett dedikált honlapján három olyan dokumentumot, amelyek egyes, a koronavírus miatt gazdasági nehézségekkel küszködő ágazatok megsegítésének lehetséges módjait mutatják be.

Az első két dokumentum a légiközlekedési és a hajózási ágazat esetében a jelen szabályozási környezetben alkalmazható támogatási jogcímeket (pl. GBER, átmeneti közlemény stb.) és azokat az eseteket foglalja össze, amikor az intézkedés nem minősül állami támogatásnak (pl. általános – nem szelektív – intézkedések, Altmark-kritériumoknak megfelelő beavatkozások stb.).

A harmadik irat pedig egy bizottsági ajánlás, amely a lemondott vagy törölt utak helyett felajánlott kuponok/utalványok (voucherek) kibocsátására vonatkozó uniós szabályokat, uniós jogi szempontokat összegzi, de ennek keretében foglalkozik az ilyen voucherekhez nyújtott esetleges állami finanszírozás esetén alkalmazandó állami támogatási előírásokkal is.