A hét tagállam által nyújtandó 3,2 milliárd eurónyi támogatásból egy, az akkumulátor-értéklánc minden szegmensét érintő páneurópai kutatási és innovációs projekt valósul meg.

Az Európai Bizottság 2019. december 9-én sajtóközleményben jelentette be, hogy jóváhagyta azt a Belgium, Finnország, Franciaország, Németország, Olaszország, Lengyelország és Svédország által közösen kezdeményezett, európai közérdeket képviselő jelentős projekthez („IPCEI”) nyújtott finanszírozást, amely projekt keretében a hét tagállam az elkövetkező években hozzávetőlegesen 3,2 milliárd euró összegű támogatást fog biztosítani az akkumulátor-értéklánc minden szegmensét érintő kutatás és innováció elősegítéséhez.

A projektben 17 – elsősorban vállalati, és köztük több kis- és középvállalkozásnak minősülő – szereplő vesz részt, amelyek közül néhány több tagállamban is folytat gazdasági tevékenységet. A 2031-ig megvalósítani tervezett projekt lítium-ion akkumulátorok rendkívül innovatív és fenntartható technológiáinak kifejlesztéséről szól; az akkumulátorok a tervek szerint hosszabb élettartammal és rövidebb töltési idővel rendelkeznek majd, illetve biztonságosabbak és környezetbarátabbak lesznek, mint a jelenleg elérhető társaik. Az innováció kiemelt célja a környezeti fenntarthatóság javítása.

A Bizottság az akkumulátoripart stratégiai jelentőségű értékláncként azonosította, amelynek kapcsán az Európai Unió feladata a beruházások és az innováció fokozása egy megerősített iparpolitikai stratégia keretében azzal a céllal, hogy kiépüljön egy integrált, fenntartható és versenyképes ipari bázis.

A Bizottság a közelmúltban, 2018 végén már jóváhagyott egy kutatási és innovációs IPCEI-hez nyújtott támogatást a mikroelektronika területén.

A Bizottság sajtóközleménye a következő linken érhető el angol nyelven: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_19_6705