A tervezett intézkedés kedvezményezettje a Rubin NewCo Kft.

Az Európai Bizottság 2022. október 27-én sajtóközleményben jelentette be, hogy hivatalos vizsgálati eljárást indított annak megállapítására, hogy egy Magyarország által bejelentett nagyberuházás állami támogatása összhangban van-e az uniós állami támogatási szabályokkal.

Magyarország 2021-ben értesítette a Bizottságot arról, hogy a Rubin NewCo Kft. részére 43,76 millió eurós állami támogatást kíván nyújtani egy új autóipari alkatrészgyár építéséhez. Az üzem megépítése Észak-Magyarországon, azaz az uniós állami támogatási szabályok szerint regionális támogatásra jogosult, kevésbé fejlett régióban történne, és várhatóan mintegy 1500 munkahelyet teremtene.

A Bizottság előzetes értékelése alapján megállapította, hogy a beruházási projekt elősegítené a gazdasági fejlődést és a foglalkoztatást az EU egy kevésbé fejlett régiójában, azonban kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy az intézkedés összhangban van-e az uniós állami támogatási szabályokkal, különösen a regionális állami támogatásokról szóló iránymutatással.

A Bizottság a hivatalos vizsgálati eljárás során a következőkre keresi a választ:

1. A támogatás összege valóban a szükséges minimumra korlátozódik, ami a beruházást egy kevésbé fejlett régióba vonzza?

2. Az intézkedés valóban ösztönző hatással bír? E tekintetében a Bizottság vizsgálni fogja, hogy az új üzem magyarországi létesítésére vonatkozó döntést közvetlenül az állami támogatás váltotta-e ki, vagy a beruházás állami támogatás nélkül is megvalósult volna az adott térségben. A magyar hatóságok elmondása szerint a támogatás nélkül a beruházás ugyanis az EU-n kívül, Törökországban valósult volna meg.

3. Az intézkedés szabad versenyre gyakorolt hatása valóban a szükséges minimumra korlátozódik?

A vizsgálat során Magyarországnak és más érdekelt feleknek lehetőségük van észrevételt tenni.

A határozatot a Bizottság az SA.63470 ügyszám alatt tette közzé a versenypolitikai honlapján.