Az eljárás célja annak vizsgálata, hogy a regionális beruházási támogatásokra vonatkozó feltételek teljesülnek-e.

Az Európai Bizottság 2019. október 14-én sajtóközleményben bejelentette, hogy hivatalos vizsgálati eljárást kezdeményez a lítium-ion akkumulátorokat gyártó Samsung SDI magyarországi cégének Pest megyei beruházásához nyújtani kívánt regionális beruházási támogatással kapcsolatban. A 2017-ben megkezdett projekthez a magyar hatóságok 108 millió euró vissza nem térítendő támogatást terveznek biztosítani, ami a vonatkozó állami támogatási szabályok alapján csak bizottsági bejelentés és határozat alapján lehetséges.

Az uniós állami támogatási szabályok lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy az Európai Unió hátrányos helyzetű régióiban támogassák a gazdasági fejlődést és a foglalkoztatást, valamint előmozdítsák a területi kohézió megvalósulását. A támogatást azonban a Bizottság csak akkor hagyja jóvá, ha bizonyított a támogatás pozitív hatása. Ez azt jelenti, hogy a támogatásnak egyebek mellett ösztönöznie kell a magánbefektetéseket, a támogatást a szükséges minimumra kell korlátozni, annak kellő mértékben hozzá kell járulnia a régió fejlődéséhez, és nem okozhatja közvetlenül tevékenységek (így munkahelyek) áthelyezését az EU más részéről a támogatást nyújtó tagállamba.

A hivatalos vizsgálati eljárásra azért kerül sor, mert a Bizottságnak a bejelentési eljárás jelen szakaszában kétségei vannak e feltételek teljesülésével kapcsolatban.

A Bizottság sajtóközleménye a következő linken érhető el: https://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-6078_hu.htm