A Bizottság előzetes álláspontja szerint a céggel kapcsolatos bizonyos állami intézkedések állami támogatásnak minősülhetnek.

Az Európai Bizottság 2019. október 29-én sajtóközleményben bejelentette, hogy hivatalos vizsgálati eljárást kezdeményez a Malév GH Földi Kiszolgáló Zrt. (MGH) részére különböző állami szereplők (elsősorban az MNV Zrt.) által biztosított finanszírozással kapcsolatban.

A 2012-ben csődbe ment Malév egykori leányvállalata, a ma állami tulajdonban levő MGH javára kölcsönök, tőkeemelések és hitel-tőke konverziók formájában megvalósított intézkedések európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatást tartalmazhatnak a Bizottság értékelése szerint. A Bizottság az eljárásban azt is vizsgálni fogja, hogy az intézkedések megfelelnek-e a megmentési és szerkezetátalakítási állami támogatásokról szóló 2014-es iránymutatás feltételeinek, azaz az esetleges állami támogatás összeegyeztethető-e a belső piaccal. A sajtóközlemény szerint az eljárásindító határozatban a Bizottság előzetesen kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az intézkedések esetén teljesülnek-e az iránymutatásban rögzített kritériumok.

A Bizottság sajtóközleménye a következő linken érhető el: https://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-6189_hu.htm