A 2 milliárd euró összértékű intézkedés célja a koronavírus kitörése miatt pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozások megsegítése

Az Európai Bizottság 2020. április 21-i határozatával elfogadott egy Finnország által bejelentett, a koronavírus-járványra tekintettel bevezetendő állami támogatási intézkedést. A 2 milliárd eurós költségvetésű program alapján a koronavírus kitörése miatt pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozások részesülhetnek támogatásban. A támogatás két formában igényelhető: új befektetésekre és forgótőke-hitelekre nyújtott állami kezességvállalásként, vagy hasonló célú támogatott hitelként.
 
Az intézkedés célja a pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozások likviditásának megőrzése, lehetővé téve számukra tevékenységük folytatását, új befektetések megvalósítását és a foglalkoztatás fenntartását.
 
A támogatási programot a Bizottság az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja és a 2020. március 19-én elfogadott, majd április 3-án módosított átmeneti keretszabály alapján hagyta jóvá.
 
A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.