A 700 millió euró költségvetésű intézkedés keretében kamattámogatáshoz és állami kezességhez juthatnak a vállalkozások

Az Európai Bizottság 2020. április 8-án jóváhagyta Lengyelország bejelentését. Az elfogadott program alapján Lengyelország kamattámogatást és kezességet biztosít vállalkozások hiteleihez.

A program részben az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Európai Szociális Alap forrásaiból valósul meg. A vállalkozásoknak nyújtott támogatás formája kamattámogatás és kezességvállalás lesz az átmeneti közlemény szerinti feltételeknek megfelelően, így egyebek mellett idén év végéig kell megkötni a szerződéseket, és a támogatott hitel futamideje legfeljebb hat év lehet. A program teljes költségvetése 700 millió eurónak megfelelő zloty, ebből becslések szerint kb. 20 ezer vállalkozás likviditási problémáin tud segíteni a lengyel állam

A Bizottság megállapította, hogy a tervezett intézkedés szükséges, megfelelő és arányos mértékű a tagállam gazdaságában létrejött súlyos zavar csökkentésére, és összhangban van a módosított átmeneti keretszabályban foglaltakkal, tehát az intézkedés összeegyeztethető a belső piaccal az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja alapján.

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.