A 200 millió euró költségvetésű intézkedés keretében közvetlen támogatáshoz, visszafizetendő előleghez, tőkeinjekcióhoz és kedvezményes kamatozású hitelhez juthatnak a vállalkozások

Az Európai Bizottság 2020. április 21-én jóváhagyta Írország bejelentését. Az elfogadott program alapján Írország a koronavírus által érintett vállalkozások számára nyújt támogatást visszafizetendő előleg, tőkeinjekció, kedvezményes kamatozású hitel és közvetlen támogatás formájában.

Az intézkedés keretein belül olyan vállalkozások igényelhetnek támogatást, amelyek a nemzetközi kereskedelemben érintett termelői tevékenységet végeznek Írország bármely részén. A támogatás összege nem haladhatja meg a 800 000 euró összeget vállalkozásonként. A programban legkésőbb 2020. december 31-ig nyújtható támogatás.

A Bizottság megállapította, hogy a tervezett intézkedés szükséges, megfelelő és arányos mértékű a tagállam gazdaságában létrejött súlyos zavar csökkentésére, és összhangban van a módosított átmeneti keretszabályban foglaltakkal, tehát az intézkedés összeegyeztethető a belső piaccal az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja alapján.

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.