A 7 milliárd eurós intézkedéscsomag keretében vissza nem térítendő támogatásokat, állami kezességeket és hiteleket is kaphatnak a vállalkozások

Az Európai Bizottság 2020. április 20-i határozatával jóváhagyta a francia hatóságok által bejelentett keretprogramot.


Az egész országra kiterjedő, bármilyen méretű vállalkozásnak elérhető és összesen 7 miliárd euró költségvetésű programot az átmeneti közlemény alapján fogadta el a Bizottság. Az intézkedés keretében a francia hatóságok – beleértve a központi közigazgatást, a különböző szintű önkormányzatokat és egyéb állami hátterű szervezeteket is – a közlemény biztosította lehetőségekkel élve a saját költségvetésükből vissza nem térítendő támogatást, tőkeinjekciót, visszatérítendő előleget, kamattámogatást, állami kezességet és a bankrendszeren keresztül kedvezményes kamatozású kölcsönt adhatnak a gazdasági szereplőknek.


A Bizottság a határozatában megállapította, hogy az „ernyőprogram” szerinti eszközök és támogatási formák megfelelnek az átmeneti közleményben foglaltaknak, és erre figyelemmel az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja alapján jóváhagyta az intézkedést.


A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.