A 75,5 millió euró összköltségvetésű intézkedések célja a koronavírus gazdasági hatásaival érintett vállalkozások segítése közvetlen támogatások, illetve fizetési könnyítések útján.

Az Európai Bizottság 2020. április 21-én jóváhagyta Észtország nyolc támogatási intézkedést tartalmazó bejelentését.

A bejelentés keretében az észt hatóságok különböző alprogramokat fogadtattak el a Bizottsággal, így egyebek mellett támogatásban részesülhetnek az életképességük növelése érdekében fejlesztésekbe vagy a tevékenységük átalakításába kezdő vállalkozások, a turisztikai szektorba tartozó cégek, valamint a kulturális és sportszervezetek is, de a bejelentés részeként a Bizottság jóváhagyta a tallinni önkormányzat bérlőinek és beszállítóinak biztosított fizetési könnyítéseket tartalmazó alprogramokat is.

A Bizottság megállapította, hogy a tervezett intézkedés szükséges, megfelelő és arányos mértékű a tagállam gazdaságában létrejött súlyos zavar csökkentésére, és összhangban van a módosított átmeneti keretszabályban foglaltakkal, tehát az intézkedés összeegyeztethető a belső piaccal az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja alapján.

A bizottsági sajtóközlemény itt érhető el.