Az induláskor 11 millió eurós költségvetésű intézkedés célja a koronavírus elleni védekezéshez kapcsolódó termékek előállítására irányuló beruházások támogatása.

Az Európai Bizottság 2020. április 15-én jóváhagyta Csehország bejelentését.

A program lényege kis- és középvállalkozások által megvalósítandó olyan beruházások támogatása, melyek célja a koronavírus elleni védekezéshez kapcsolódó termékek (például oltóanyag, kórházi és egészségügyi felszerelés, lélegeztetőgép, védőöltözet és -felszerelés, diagnosztikai eszközök) előállítása. A program kezdeti költségvetése 300 millió cseh korona (kb. 11 millió euró), amely szükség esetén 1 milliárd cseh koronára (kb. 37 millió euróra) növelhető.

A közvetlen formában nyújtott támogatás mértéke az elszámolható költségek 50%-a lehet, és a koronavírus szempontjából releváns termékek előállításához szükséges termelési kapacitás megteremtésére fordítható. A beruházást a támogatás nyújtását követő 6 hónapon belül szükséges megvalósítani.

A Bizottság megállapította, hogy a tervezett intézkedés szükséges, megfelelő és arányos mértékű a tagállam gazdaságában létrejött súlyos zavar csökkentésére, és összhangban van a módosított átmeneti keretszabályban foglaltakkal, tehát az intézkedés összeegyeztethető a belső piaccal az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja alapján.

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.