A 250 millió euró költségvetésű intézkedés keretében alárendelt kölcsönhöz juthatnak induló, növekedő, valamint más kis- és középvállalkozások.

Az Európai Bizottság 2020. május 5-én jóváhagyta Belgiumnak a flamand régiókra vonatkozó bejelentését. Az elfogadott program alapján a koronavírus-járvány miatt nehézségekkel küszködő induló, növekedő, valamint más kis- és középvállalkozások igényelhetnek alárendelt kölcsöntőkét kedvező feltételekkel.

A vállalkozásoknak nyújtott támogatás megfelel az átmeneti közlemény szerinti feltételeknek, így egyebek mellett idén év végéig kell megkötni a szerződéseket, és a támogatott alárendelt kölcsön összege nem haladhatja meg a 800 000 eurót vállalkozásonként (illetve 100 000 eurót  a mezőgazdasági, és 120 000 eurót a halászati ágazat esetén). A szerződések futamideje legfeljebb három év lehet.

A Bizottság megállapította, hogy a tervezett intézkedés szükséges, megfelelő és arányos mértékű a tagállam gazdaságában létrejött súlyos zavar csökkentésére, és összhangban van a módosított átmeneti keretszabályban foglaltakkal, tehát az intézkedés összeegyeztethető a belső piaccal az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja alapján.

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.