Az intézkedés a német közigazgatás valamennyi szintjét felhatalmazza állami támogatás nyújtására

Az Európai Bizottság 2020. április 29-én jóváhagyta Németország bejelentését, melynek révén a német állam koronavírussal kapcsolatos termékek kutatását, fejlesztését, tesztelését és termelését támogató intézkedéscsomagot vezet be.

Az intézkedés keretében a koronavírussal kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenységek, gyógyszerkészítmények kifejlesztésére alkalmas infrastruktúra teszteléséhez és fejlesztéséhez, valamint a járvány kezeléséhez szükséges gyógyászati eszközök előállításához kapcsolódó beruházások támogatására kerülhet sor.

A német szövetségi kormány, valamint a regionális és helyi hatóságok által megítélhető visszatérítendő előlegeket, vissza nem térítendő támogatást, adókedvezményt, valamint ezekhez kapcsolódóan vagy önállóan is igénybe vehető, a veszteségeket fedező kezességvállalást is tartalmazó program bármely ágazat vállalkozásai számára nyitva áll, ha az adott ágazatban folytatható a fenti támogatott tevékenységek valamelyike.

A Bizottság megállapította, hogy a tervezett intézkedés szükséges, megfelelő és arányos mértékű a tagállam gazdaságában létrejött súlyos zavar csökkentésére, és összhangban van a módosított átmeneti keretszabályban foglaltakkal, tehát az intézkedés összeegyeztethető a belső piaccal az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja alapján.

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.