A külföldi támogatásokról szóló rendelet 2023. július 12-től alkalmazandó.

Az Európai Bizottság 2023. július 10-én sajtóközleményben jelentette be, hogy elfogadta a külföldi támogatásokról szóló rendelet (Foreign Subsidies Regulation, FSR) végrehajtási szabályait.

A külföldi támogatásokról szóló rendeletről itt írtunk.

Az FSR szabályozza a piactorzító, harmadik országok által nyújtott támogatásokat; míg a most elfogadott FSR végrehajtási rendelet az előbbi szabályozás eljárási vonatkozásait határozza meg.

A külföldi támogatásokról szóló rendelet alapján a vállalatoknak be kell jelenteniük:

  • azon összefonódásokat, amelyekben a megszerzett vállalkozás vagy az összeolvadó vállalkozások közül legalább egy, vagy a közös vállalkozás az Unióban letelepedett, és uniós szinten legalább 500 millió euró árbevételt ér el, valamint az ügyletben részt vevő felek a megelőző három évben összesen legalább 50 millió euró teljes külföldi pénzügyi hozzájárulást kaptak; és

  • azon közbeszerzéshez nyújtott külföldi pénzügyi hozzájárulásokat, amelyek esetében a szerződés tervezett értéke legalább 250 millió euró, és az ajánlattal kapcsolatban a megelőző három évben harmadik országonként összesen legalább 4 millió euró teljes pénzügyi hozzájárulást nyújtottak.

Összefonódások esetén a bejelentést közvetlenül az érintett vállalat(ok) teszi(k) meg a Bizottság felé.  Közbeszerzéseknél a Bizottság felé történő bejelentés megtétele az ajánlatkérő szerv feladata, amely feladatának az ajánlattevőktől kapott információ alapján tud eleget tenni.

A végrehajtási rendelet meghatározza a bejelentők bejelentési kötelezettségeit: részletesen előírja az összefonódásokra és a közbeszerzési eljárásokra vonatkozó bejelentő formanyomtatványokon feltüntetendő adatokat.

A Bizottság útmutatói az FSR alkalmazásáról itt érhetőek el.