A programok hozzájárulnak az EU éghajlat- és környezetvédelmi, valamint az európai zöld megállapodásban meghatározott céljainak eléréséhez.

Az Európai Bizottság 2022. március 16-án jóváhagyott egy spanyol és egy cseh programot, amelyek célja az energiaintenzív vállalatok energiaköltségeinek részleges kompenzációja. Az állami támogatást az Európai Unió kibocsátáskereskedelmi rendszere (ETS, Emission Trading System) szerinti közvetett kibocsátási költségekből adódó magasabb villamosenergia-árak indokolják.

Az Európai Unió az ETS-t 2005-ben hozta létre az üvegházhatásúgáz-kibocsátás költséghatékony és gazdasági szempontból eredményes csökkentésének ösztönzése érdekében. A rendszer korlátozza az energiaigényes iparágak, az erőművek és a légitársaságok által kibocsátható üvegházhatású gázok mennyiségét. A kibocsátási egységek mennyiségére az EU által meghatározott felső határérték vonatkozik, és a vállalatok számára kiutalnak ilyen egységeket, illetve azok vásárolhatnak ilyeneket. Az elmúlt időszakban az ETS ára jelentősen nőtt, ezért megnőtt a „karbonkibocsátás-szivárgás” kockázata: ez az a jelenség, amikor a vállalatok EU-n kívüli, kevésbé ambiciózus éghajlat-politikával rendelkező országokba helyezik át tevékenységüket a magas uniós kibocsátási költségekre visszavezethetően. Ez nem csak gazdaságilag hátrányos az EU-nak, de nem is csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását globálisan.

A Spanyolország és Csehország által bejelentett, 2,9, illetve 1,4 milliárd eurós összköltségvetésű programok a szén-dioxid-áraknak a villamosenergia-termelés költségeire gyakorolt hatásából eredő magasabb villamosenergia-árak (az úgynevezett „közvetett kibocsátási költségek”) egy részének fedezésére szolgálnak 2021 és 2030 között. A támogatási intézkedés célja a „karbonkibocsátás-szivárgás” kockázatának csökkentése.

Az intézkedések a bizottsági ETS iránymutatás I. mellékletében felsorolt, „karbonkibocsátás-szivárgásnak” fokozottan kitett ágazatokban tevékenykedő vállalkozásokra vonatkoznak. Ezeknek a különösen versenyintenzív ágazatoknak a szereplői magas villamosenergia-költségekkel küzdenek, különösen a jelen környezetben.

A kompenzációt az arra jogosult vállalatok évente kapják az előző évi közvetett kibocsátási költségek részleges visszatérítésével; az utolsó kifizetés 2031-ben történhet meg. A támogatás maximális összege a felmerülő közvetett kibocsátási költségek 75%-a. Ahhoz, hogy egy vállalkozás jogosult legyen támogatásra, folyamatosan törekednie kell a szén-dioxid kibocsátásának csökkentésére a programokban meghatározott szabályok szerint.