A 2022. június 30-án lejáró közlemény nem kerül meghosszabbításra.

Az Európai Bizottság 2022. május 12-én sajtóközleményben jelentette be, hogy fokozatosan kivezeti a 2020. március 19-én elfogadott és legutóbb 2021. november 18-án módosított, a koronavírus válság kapcsán hozott állami támogatási intézkedésekre vonatkozó átmeneti közleményt (ideiglenes keretszabály, Temporary Framework).

Az ideiglenes keretszabály legtöbb jogcíme 2022. június 30-án jár le, és a Bizottság nem hosszabbítja meg ezeket. A jelenlegi fokozatos megszüntetési és átállási terv (azaz az átmeneti közlemény hatályos szövege) nem változik, így a tagállamok a tavaly novemberi módosításoknak megfelelően 2022. december 31-ig, illetve 2023. december 31-ig továbbra is nyújthatnak beruházás- és fizetőképesség-támogatást a közlemény 3.13. („fenntartható helyreállításra irányuló beruházási támogatás”) és 3.14. („fizetőképesség-támogatás”) szakasza alapján.

A Bizottság több mint 1300 határozatot fogadott el a koronavírus-világjárvánnyal összefüggésben, és közel 950 önálló nemzeti intézkedést hagyott jóvá, amelyek becsült költségvetése meghaladta a 3000 milliárd eurót. Viszont a tagállamok által szolgáltatott adatok alapján a 2020. március közepe és 2021. június vége közötti időszakban jóváhagyott több mint 3000 milliárd euró összegű költségvetési keretből csak mintegy 730 milliárdot nyújtottak ténylegesen, azaz csak a jóváhagyott költségvetések 25%-át használták ki átlagosan.

A világjárvány visszaszorulásával az európai gazdaság is megkezdte a kilábalást a válságból, és ehhez hozzájárult az állami támogatási szabályok fellazítása. Az átmeneti közlemény hatszor került módosításra, mindig az aktuális járványügyi és gazdasági fejlemények tükrében. A közlemény utódjának tekinthető az ukrajnai orosz invázió okán létrehozott ideiglenes válságkezelési keret (Temporary Crisis Framework, TCF), amely hasonló rugalmas állami támogatási jogcímeket tartalmaz az aktuális válsághelyzet következményeinek kezelésére

A tagállamok 2022. június 30-ig vehetik igénybe az ideiglenes keret valamennyi elemét. Ezen időpontot követően a tagállamok a június végéig nyújtott hiteleket továbbra is átalakíthatják korlátozott összegű, közvetlen támogatás formájában nyújtott támogatássá, az ideiglenes keret feltételeit alkalmazva, amennyiben a nemzeti programjaik ezt a lehetőséget tartalmazzák. Továbbá a tagállamok programjai lehetővé tehetik a hitelek átstrukturálását, például azok futamidejének meghosszabbítását vagy az alkalmazandó kamatlábak csökkentését is, meghatározott korlátokon belül. Emellett 2022. december 31-ig lehetőség lesz a fenntartható helyreállításra irányuló beruházási támogatásra, 2023. december 31-ig pedig fizetőképesség-támogatásra.