Az intézkedés célja olyan szociális szolgáltatók megsegítése, amelyek otthoni szolgáltatásokat nyújtanak a koronavírus-járvány ideje alatt

A Bizottság 2020. április 3-i határozatában elfogadta azt a holland támogatási programot, amely alapján szociális támogatást, egészségügyi ellátást és ifjúsági gondozást nyújtó szolgáltatók részesülhetnek állami támogatásban, azzal, hogy a támogatás mértéke vállalkozásonként nem haladhatja meg a 100 ezer eurót.

Az intézkedés közvetlen támogatások formájában lehetővé teszi a szolgáltatók számára e-egészségügyi számítástechnikai alkalmazások megvásárlását, bérbeadását, licencét és azok üzembe helyezését. Az e-egészségügyi alkalmazások révén folyamatos távgondozásban részesülhetnek például azok a betegek, akik a koronavírus-járvány ideje alatt otthoni tartózkodásra kényszerülnek. Az intézkedés célja egyebek mellett annak elkerülése, hogy a szociális támogatást, egészségügyi ellátást és ifjúsági gondozást nyújtó szolgáltatók likviditási és kapacitásproblémákkal szembesüljenek az otthoni szolgáltatások iránti igény jelentős megnövekedettsége következtében.

A támogatási programot a Bizottság az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja és a 2020. március 19-én elfogadott, majd április 3-án módosított átmeneti keretszabály alapján hagyta jóvá.

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.