A program jogalapja az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes válságkezelési keret.

Az Európai Bizottság 2022. június 17-én sajtóközleményben jelentette be, hogy jóváhagyott egy 226 euró (90 milliárd forint) összegű magyar programot, amelynek célja az ukrajnai orosz invázió negatív gazdasági hatásai által érintett kis- és középvállalkozások támogatása. A támogatási program a Bizottság által 2022. március 23-án elfogadott ideiglenes válságkezelési keret alapján került jóváhagyásra. A keretszabály vonatkozásában a Bizottság az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja szerinti válságkezelési célú állami támogatásokat hagyhat jóvá az Európai Unió tagállamaiban (azaz jelen esetben Magyarországon) felmerülő komoly gazdasági zavarok kezelésére.

Az intézkedés keretei között támogatás új hitelekre nyújtott kezesség formájában nyújtható. A hitelgaranciákat az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) kezeli. Az intézkedés nyitva áll különböző ágazatok vállalkozásai előtt, különös tekintettel a mezőgazdaságra, az élelmiszeriparra és a biogazdasági értékláncra. Szokásos módon, a hitelintézetek és a pénzügyi intézmények nem részesülhetnek támogatásban.

A kezességvállalási intézkedés célja, hogy a jelenlegi, orosz invázió okozta bizonytalan gazdasági helyzetben az érintett vállalkozások továbbra is hozzájussanak új hitelekhez. A kezességvállalás 90%-os mértékű, és a kezesség alapjául szolgáló maximum hat éves hitel összege nem lehet több, mint kedvezményezett éves árbevételének 15%-a.