Az intézkedés keretében kedvezményes kamatozású hitel felvételére van lehetősége az érintett kis- és középvállalkozásoknak.

Az Európai Bizottság 2020. április 8-án jóváhagyta a portugál hatóságok által bejelentett, kamattámogatott hiteleket biztosító támogatási programot az átmeneti keretszabály alapján.

 

A támogatási programban a krízis által leginkább érintett, a halászati és akvakultúra-ágazatban aktív kis- és középvállalkozások vehetnek részt, amelyek részére a portugál állam kedvezményes kamatozású hitelt biztosít a koronavírus okozta likviditási problémák kezelésére.

 

Az intézkedés keretében felvett hiteleket legkésőbb 2020. december 31-ig biztosítják, maximum hatéves futamidőre. A hitel vállalkozásonkénti összege nem haladhatja meg a 2019-es árbevétel 25 %-át, és csak a tényleges likviditási szükségletet fedezheti.

 

A Bizottság megállapította, hogy a tervezett intézkedés szükséges, megfelelő és arányos mértékű a tagállam gazdaságában létrejött súlyos zavar csökkentésére, és összhangban van a módosított átmeneti keretszabályban foglaltakkal, tehát az intézkedés összeegyeztethető a belső piaccal az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja alapján.

 

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.